HB Rendah ketika Hamil Dan Cara Mengatasinya





Tahukah anda, di Malaysia, antara masalah yang dihadapi ibu hamil selain masalah diabetes atau tekanan darah tinggi adalah masalah hemoglobin rendah (HB low).


Paras normal hemoglobin bagi wanita adalah di antara 11.5 hinga 16.5g/dL manakala lelaki adalah 12.5 hingga 18.5g/dL. Apabila paras hemoglobin tidak mencukupi, seseorang itu berisiko untuk mendapat anemia. Secara umumnya, hemoglobin ialah protein yang berfungsi membawa oksigen ke seluruh tisu badan. Apabila sel darah merah yang matang dan membawa oksigen ini semakin berkurangan, di sinilah serangan anemia bermula.

Simptom awal anemia
  • Sentiasa letih 
  • Pening kepala atau pitam 
  • Apabila melakukan aktiviti fizikal, mudah mendapat sesak nafas 
  • Warna kulit bertukar menjadi pucat 
  • Penurunan berat badan 
  • Kadar denyutan jantung yang cepat 
  • Lemah daya ingatan 

Berikut adalah antara punca masalah HB low,
  • Kekurangan faktor penting seperti zat besi, vitamin B12, folat dan ‘erythropoitein’ 
  • Kekurangan hormon : Paras hormon tiriod yang rendah 
  • Gangguan pembentukan sel darah merah seperti talasemia 

Apa pula risiko anemia di kalangan ibu hamil?

  • Peratusan tinggi untuk melahirkan anak pramatang 
  • Pertumbuhan janin yang terencat semasa di dalam kandungan
  • Mungkin mengalami keguguran
  • Anak yang dilahirkan tidak cukup bulan/berat
  • Mengalami tumpah darah ketika bersalin (paling bahaya) - boleh bawa maut
  • Mudah mendapat penyakit lemah jantung
  • Anak mati dalam perut

Tahap bacaan anemia adalah seperti berikut:

  • < 6.9 - SANGAT TERUK
  • 6.9 < 8.0 -TERUK
  • 8.0 < 9.5 - SEDERHANA
  • 9.5 - 10.5 - RINGAN

wahh.. takut tak baca semua kat atas tu hehe. Ini bermakna, jangan ambil mudah sekiranya HB rendah. Sebenarnya, kebanyakan ibu hamil mengalami masalah kekurangan zat besi di mana ianya sangat penting bagi pembentukan HB ini. Kekurangan ini adalah berpunca daripada pengambilan nutrisi harian yang tidak atau kurang mengandungi zat besi.


Apabila berlaku anemia melampau (iron deficiency anemia), rawatan biasanya merangkumi dos terapi 200mg zat besi setiap hari, bergantung kepada kekerapan anemia tersebut. Rawatan yang bersesuaian akan diberikan oleh doktor sekiranya ibu hamil disahkan anemik.

Untuk mencegah kekurangan zat besi (iron deficiency), sekurang-kurangnya 30mg suplemen zat besi (iron supplement as ferrous fumarate) disarankan semasa hamil. Suplemen ini akan diberikan oleh doktor, diperolehi dari pada suplemen harian atau diet harian (sumber makanan semulajadi) kita.

Saya pernah mengalami HB Low ketika hamil Anak Pertama

ye. saya sering mengalami bacaan HB yang rendah ketika hamil anak pertama. kalau pergi checkup asyik kantoi je hehe sudahnya bacaan pun nurse catat guna pen merah.. :) puaslah makan itu ini untuk naikkan balik bacaan HB. Masa tu saya belum kenal Shaklee.

Alhamdulillah masa saya pregnant anak kedua dah hampir 2 tahun saya mengamalkan Shaklee. dan... kali ini saya lebih berjaga-jaga supaya bacaan HB tidak kantoi lagi hehe.

Nak tahu apa yang kami pengguna Shaklee amalkan? Jom tengok video ni:
 
Anemia Ibu Hamil ni Dah Warded Pun Degil - Nasib Kakak Garang from iReach HD on Vimeo.


See? menakjubkan kan, cepat je HB dia naik balik.. :)


Dengan mengamalkan 2 biji Multivitamin Shaklee iaitu Vitalea setiap hari Alhamdulillah sepanjang 9bulan mengandung anak kedua bacaan HB saya pun tidak pernah rendah. Semuanya melebihi 11 huhu maka buku pun cantik je takde kaler pen merah hehe.


Kenapa Vitalea Shaklee? Shaklee BERBEZA sebab… 
  • Vitalea mempunyai patented Sistem Penyerapan Bioaktif utk memastikan peningkatan penyerapan asid folid kritikal. 
  • Memberi 28 Jenis Vitamin yang penting dalam satu rumusan yg seimbang.
  • Tablet disaluti spirulina, sangat larut dalam air dan mudah berintegrasi dengan protein untuk penyerapan maksimum di usus kecil
  • The best multivitamin dalam 'Public Interest' tahun 2000. 
  • Ujian klinikal menunjukkan pengambilan vitalea selama setahun boleh mengurangkan risiko jatuh sakit sebanyak 65%
  • Disokong oleh 7 kajian klinikal
  • Teknologi salutan mikro membantu dalam pembebasan segera di dalam perut untuk meningkatkan penyerapan asid folik dan vitamin B penting yang membantu menghasilkan dan memelihara sel-sel baru
  • Menjalani lebih daripada 340 ujian kawalan mutu untuk memastikan ketulenan dan potensi produk..
  • Menguatkan fungsi otak 
  • Membantu proses metabolisme dgn vitamin2 B yg lebih seimbang 
  • Pengambilan bersama Vitamin C bagi meningkatkan kadar penyerapan iron dalam tubuh
Ibu-ibu hamil yang biasa buat checkup di klinik perasan tak selalunya anda dibekalkan dengan pil2 hamil seperti iron tablet, b complex semua tu betul tak? Salah satu fungsi ubat tersebut adalah untuk keperluan zat besi.

Tapi sepanjang hamil saya tak pernah ambil ubat klinik. Saya hanya makan Vitalea daripada Shaklee. Kenapa? sebab vitalea Shaklee tiada pewarna tambahan dan semulajadi. Ubat klinik? Ia adalah sebaliknya... :)





Awas!! 
  • Elakkan minum kopi, teh atau minuman bergas selepas makan kerana minuman itu menyukarkan tubuh untuk menyerap zat besi 
  • Elakkan mengambil vitalea bersama-sama dengan kalsium kerana kalsium akan melemahkan penyerapan zat besi. 
  • Elakkan mengambil vitalea bersama segelas susu kerana susu adalah kalsium. 
  • Pesakit talasemia tidak boleh mengambil Vitalea kerana mengandungi iron. 
Cadangan Set yang boleh diambil untuk masalah HB low 
  1. Optimum Health - Set A mengandungi Vitalea, B-complex dan Vitamin C 
  2. Pregnancy Set - Gabungan Set A dan Ostematrix@calcium 
  3. Energizing Soy Protein – Untuk kritikal anemia di paras 6-7 g/dL 

Jika anda mengalami HB rendah ketika mengandung, dan ingin berikhtiar dengan Vitaea Shaklee,

Hubungi saya SEKARANG, dan rasakan sendiri keberkesanannya! :)

✎sms/whatsapp: 019 336 4122
✍ pm fb: www.facebook.com/messages/vitamins4healthylife
☎ cod: Rawang/ Sg Choh/ Serendah/ Batang Kali/ KL Sentral

atau anda boleh terus membuat pembelian >> KLIK UNTUK ORDER dan hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi PERCUMA!












** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.



Hubungi Saya : 

Pengedar Sah Shaklee Rawang Selangor
Mai

SMS/Whatsapp:0193364122






No comments:

Post a Comment

Thanks for dropping here... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...